Ο παππούς της Κάρμεν και του Μάρκου, φυλάει ένα μεγάλο μυστικό στο υπόγειο του σπιτιού του. Όταν αποφασίζει να το φανερώσει στα εγγόνια του, τους αποκαλύπτει ένα ιστορικό μουσείο με τα όλα του! Παρασυρμένοι από τον ενθουσιασμό του παππού τους, η Κάρμεν και ο Μάρκος ξεκινούν να εξερευνήσουν μαζί του περασμένες εποχές και να ανακαλύψουν τους χαρακτήρες, τα γεγονότα και τις εφευρέσεις που άφησαν ιστορία. 
Ο ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!
Tο RADSHOP συνεχίζει να εξυπηρετεί ΚΑΝΟΝΙΚΑ και στην περίοδο περιορισμού κυκλοφορίας
Η άνοδος του ναζισμού
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

1
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Πριν από πολλά πολλά χρόνια... πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια, συνέβη κάτι που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή στη Γη: γεννήθηκε ο πρώτος μας πρόγονος, ένα ον αρκετά πιο κοντούλικο από εμάς, με πλακουτσωτή μυτούλα και τριχωτό σαν πιθηκάκι. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της Προϊστορίας, εξελίχθηκε για να γίνει τελικά ένας άνθρωπος σαν κι εσένα. Και ενόσω εξελίσσονταν, έμαθε να περπατάει στα δυο του πόδια, ανακάλυψε τη φωτιά, βρήκε καταφύγιο στις σπηλιές και προσπάθησε να διασχίσει ωκεανούς και να γνωρίσει νέες ηπείρους.
2
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Ο πολιτισμός της Αρχαίας Αιγύπτου είναι ένας από τους πιο πλούσιους και σαγηνευτικούς στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στις όχθες του Νείλου αναπτύχθηκε η ισχυρή χώρα των φαραώ, των βασιλιάδων τους οποίους οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν αληθινούς θεούς. Ήταν η εποχή των πυραμίδων, των σαρκοφάγων με τις μούμιες, των μεγάλων ναών και ενός περίπλοκου και παράξενου συστήματος γραφής: των ιερογλυφικών.
3
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Στη Μεσοποταμία, μια περιοχή που λουζόταν από τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, εμφανίστηκαν, πριν από χιλιάδες χρόνια, οι πρώτοι πολιτισμοί της Ιστορίας. Όλοι τους ήταν πρωτοπόροι σε κάτι που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή στη Γη. Αν θέλεις να μάθεις πώς ζούσαν οι Σουμέριοι, οι Ακκάδιοι, οι Χετταίοι και οι λαοί που τους ακολούθησαν, συντρόφευσε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
4
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Πριν από 3.500 χρόνια, στη χώρα που σήμερα αποκαλούμε Ελλάδα, γεννήθηκαν δύο πολιτισμοί που αποτελούν την απαρχή του δικού μας: ο μινωικός και ο μυκηναϊκός. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την εποχή όπου γεννήθηκαν οι ελληνικοί μύθοι, συνόδεψε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
5
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Οι πολίτες της Αρχαίας Ελλάδας επισκέπτονταν τα μαντεία όταν επιθυμούσαν να μάθουν τι τους επιφύλασσε το μέλλον, έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να δείξουν την καλή φυσική τους κατάσταση και πήγαιναν στο θέατρο όταν ήθελαν να διασκεδάσουν. Έχουν περάσει πάνω από 2.500 χρόνια από τότε που επινοήθηκαν όλα αυτά τα πράγματα και άλλα πολλά, όπως η δημοκρατία και η φιλοσοφία. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για εκείνη την εποχή, συντρόφευσε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
6
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Ο Αλέξανδρος είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Αρχαιότητας. Γεννήθηκε στη Μακεδονία, ένα μικρό βασίλειο της βόρειας Ελλάδας, και μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία που είχε δει ο κόσμος έως τότε. Εξαιρετικός πολεμιστής και ευφυής κατακτητής, κατάφερε να διαδώσει τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ελλάδας από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Κεντρική Ασία. Αν θέλεις να γνωρίσεις καλύτερα τα επιτεύγματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συντρόφευσε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
7
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια και περισσότερο, εμφανίστηκαν οι Εβραίοι, ο πρώτος μονοθεϊστικός λαός. Σύμφωνα με τις παραδόσεις τους, οδηγήθηκαν από τον Γιαχβέ, όπως ονόμαζαν τον θεό, στη γη Χαναάν, μεταξύ Αιγύπτου και Μεσοποταμίας. Εκεί ίδρυσαν το βασίλειο του Ισραήλ, και συνυπήρξαν με άλλους λαούς, όπως τους Φοίνικες. Αυτοί ήταν τρανοί έμποροι, εξαιρετικοί θαλασσοπόροι και οι εφευρέτες του πρώτου αλφαβήτου της Ιστορίας.Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τους λαούς της Χαναάν, συντρόφευσε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
8
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Ο μύθος λέει πως, το 753 π.Χ., οι δίδυμοι Ρωμύλος και Ρώμος ίδρυσαν τη Ρώμη. Για καιρό, διάφοροι βασιλείς κυβερνούσαν την πόλη μέχρι που, μια μέρα, οι Ρωμαίοι εξόρισαν τον βασιλιά Ταρκύνιο τον Υπερήφανο. Έτσι ξεκίνησε η περίοδος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας κατά την οποία η Ρώμη κατάφερε να κατακτήσει την υπόλοιπη ιταλική χερσόνησο και την ισχυρή Καρχηδόνα. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τους Ρωμαίους, συνόδευσε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
9
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Υπήρξαν δυο άντρες που σφράγισαν την Ιστορία της Ρώμης. Ο πρώτος από αυτούς ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας, ένας σπουδαίος πολιτικός και στρατηγός, ο οποίος αφού κατέκτησε τη Γαλατία, νίκησε όλους τους αντιπάλους του και ανέλαβε την εξουσία. Έπειτα από τον θάνατό του, τον διαδέχτηκε ο Οκταβιανός Αύγουστος, ένας ιδιοφυής νεαρός που κατόρθωσε να γίνει ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το ξεκίνημα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, συντρόφευσε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
10
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, στην Ιουδαία, ένας άνδρας που ονομαζόταν Ιησούς άρχισε να κηρύττει την ειρήνη και την αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους, ωστόσο, οι άρχοντες της περιοχής τον σταύρωσαν και αποχωρίστηκε η ψυχή από το σώμα του. Την τρίτη μέρα, όμως, οι μαθητές του ανακάλυψαν ότι είχε αναστηθεί και, σίγουροι πως επρόκειτο για τον Υιό του Θεού, άρχισαν να διαδίδουν τη διδασκαλία του. Έτσι, ξεκίνησε μια νέα θρησκεία που θα άλλαζε για πάντα την ιστορία της ανθρωπότητας: ο χριστιανισμός. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τους πρώτους χριστιανούς, συντρόφευσε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
11
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορικής περιόδου, που άρχισε το 29 π.Χ., η Ρώμη έφτασε στη μέγιστη επέκτασή της και έγινε η πιο ισχυρή αυτοκρατορία του αρχαίου όσμου. Οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν δρόμους κι έτσι ο πολιτισμός, η γλώσσα τους και οι γνώσεις τους στη μηχανική διαδόθηκαν σε όλες τις επαρχίες της Αυτοκρατορίας. Ακόμη και σήμερα, μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της εκπληκτικής κληρονομιάς που μας άφησαν οι Ρωμαίοι, όπως τα υδραγωγεία, τα αμφιθέατρα και τα ιαματικά λουτρά. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το μεγαλείο της Αυτοκρατορίας, συντρόφευσε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
12
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Για πολλούς αιώνες η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εξουσίαζε μεγάλο μέρος του κόσμου. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, αναπόφευκτα ήλθε η κρίση. Οι αυτοκράτορες δεν έμεναν πια για πολύ στον θρόνο, όμως χωρίς σταθερή κυβέρνηση, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαιρέθηκε το 395 σε δύο τμήματα. Τότε ακριβώς εμφανίστηκαν οι βάρβαροι, λαοί που προέρχονταν από τη βόρεια και την ανατολική Ευρώπη, διέθεταν άγριους πολεμιστές και ποθούσαν να κατακτήσουν εδάφη και πλούτη. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την πτώση της Ρώμης, συνόδεψε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
13
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 
Στα τέλη του 5ου αιώνα η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταλύθηκε. Αντίθετα, το ανατολικό τμήμα, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, κατόρθωσε να επιβιώσει από τις βαρβαρικές εισβολές. Έτσι άρχισε η ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Λίγα χρόνια αργότερα, ανέβηκε στον θρόνο, ο Ιουστινιανός, που όχι μόνο εγκαινίασε μια εποχή πολιτισμικής αίγλης, αλλά επιπλέον ανέλαβε μια εκστρατεία ανακατάληψης των παλαιών ρωμαϊκών εδαφών. Τότε το Βυζάντιο αναδείχτηκε σε μια από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες αυτοκρατορίες των μεσαιωνικών χρόνων, μια αυτοκρατορία που διατηρήθηκε πάνω από χίλια χρόνια. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τους Βυζαντινούς, συνόδεψε 
την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
14
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ 
Tο Ισλάμ εμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν ο Μωάμεθ, είδε ένα σημαντικό όραμα. Μετά από αυτό έγινε προφήτης, απέκτησε πολλούς οπαδούς και έκλεισε συμφωνίες με διάφορες τοπικές φυλές. Όταν πέθανε, οι διάδοχοί του επέβαλαν την κυριαρχία του Ισλάμ σε όλη την αραβική χερσόνησο. Σε λιγότερο από έναν αιώνα, οι μουσουλμάνοι όχι μόνο επεκτάθηκαν σε μεγάλο μέρος της Αφρικής και της Ασίας, αλλά επίσης κατέλαβαν πολλά εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και κατόρθωσαν να κατακτήσουν την ιβηρική χερσόνησο, την οποία μετονόμασαν Αλ-Ανταλούς. Εκεί παρέμειναν πάνω από 700 χρόνια. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την επέκταση του Ισλάμ, συνόδεψε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
15
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Τον 8ο αι. η Ευρώπη ήταν διαιρεμένη σε μικρά βασίλεια. Στη Γαλλία τότε πήρε την εξουσία ο Φράγκος βασιλιάς Καρλομάγνος και έβαλε στόχο να ξαναφτιάξει τη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Έδωσε πολλές μάχες, νίκησε τους Λομβαρδούς που απειλούσαν τη Ρώμη και την παπική εξουσία, ώσπου το έτος 800 ο πάπας τον έστεψε νέο αυτοκράτορα της Ευρώπης. Ο Καρλομάγνος όχι μόνο νίκησε όλους τους εχθρούς του, αλλά επιπλέον ίδρυσε την αυτοκρατορική πρωτεύουσα, το Ακυΐσγρανο, όπου προώθησε την παιδεία και τον πολιτισμό. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα συνόδεψε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
16
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Ο Μεσαίωνας ήταν μια περίοδος της ιστορίας που διήρκεσε περισσότερο από χίλια χρόνια. Σε εκείνη τη συναρπαστική εποχή, οι περιπλανώμενοι τροβαδούροι έπαιζαν λαούτο και οι ιππότες συγκρούονταν σε αγώνες που διοργανώνονταν κατά τη διάρκεια των μεγάλων γιορτών. Η ζωή στον Μεσαίωνα περιστρεφόταν γύρω από τα κάστρα, εκείνες τις επιβλητικές οχυρώσεις που οι ευγενείς έβαζαν να χτίσουν και τα οποία ήταν περιτριγυρισμένα από τείχη και τάφρους που τα προστάτευαν. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς ήταν η ζωή στα κάστρα, μοιράσου μαζί με την Κάρμεν και τον Μάρκο αυτήν την περιπέτεια.
17
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Ξεκινώντας από την παγωμένη Σκανδιναβία, τα πλοία των Βίκινγκς εμφανίστηκαν στα τέλη του 8ου αιώνα. Το υπερβολικό κρύο στα εδάφη τους, δεν τους επέτρεπε να ζουν από τις σοδειές, έτσι πολύ σύντομα τα χωριά των Βίκινγκς άρχισαν να αναζητούν την τροφή τους στη θάλασσα. Έφθασαν τόσο μακριά με τα πανίσχυρα πλοία τους που πιστεύεται μάλιστα ότι είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι που πάτησαν το πόδι τους στην Αμερική. Εξαιρετικοί ναυτικοί και ατρόμητοι πολεμιστές, οι Βίκινγκς έκαναν αιφνιδιαστικές επιθέσεις στα χωριά των ακτών και τα λεηλατούσαν αλύπητα. Πάνω στα ερείπια ορισμένων από εκείνα τα μέρη στην Ευρώπη, δημιούργησαν νέα βασίλεια τα οποία κυβέρνησαν σύμφωνα με τα έθιμά τους, όπως το Ντάνελοου, στην Αγγλία ή τη Νορμανδία, στη Γαλλία. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους Βίκινγκς, ακολουθείστε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτήν την περιπέτεια.
18
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Στα τέλη του 11ου αιώνα, η Ιερουσαλήμ ήταν στα χέρια των Τούρκων και οι Χριστιανοί προσκυνητές είχαν αποκλειστεί. Τότε ο Πάπας παρακίνησε μια σειρά θρησκευτικών πολέμων, τις σταυροφορίες: ευγενείς και ιππότες από την Ευρώπη με έναν σταυρό στην πανοπλία τους, εκστράτευσαν για να πάρουν πίσω τους Αγίους Τόπους. Μετά από οκτώ σταυροφορίες σε σχεδόν διακόσια χρόνια, οι Μουσουλμάνοι νίκησαν. Ωστόσο, οι πόλεμοι αυτοί ευνόησαν τις εμπορικές συναλλαγές και οι σταυροφόροι γνώρισαν τον ισλαμικό πολιτισμό. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις σταυροφορίες, μοιράσου μαζί με την Κάρμεν και τον Μάρκο αυτήν την περιπέτεια.
19
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Μετά τον 10ο αιώνα, οι μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης άρχισαν να αναπτύσσονται και το εμπόριο ξαναζωντάνεψε. Οι αγορές ήταν γεμάτες αγρότες που πουλούσαν τις σοδειές τους αλλά και κάθε είδους τεχνίτες που πρόσφεραν τα προϊόντα τους, είτε ήταν κανάτια, παπούτσια ή γούνες. Τότε δημιουργήθηκαν τα συμβούλια: ομάδες γειτόνων που συναντιόνταν για να λύσουν τα προβλήματα της πόλης. Την ίδια περίοδο, ιδρύθηκαν και σχολές γενικής μάθησης από τις οποίες προέρχονται τα σημερινά πανεπιστήμια. Ωστόσο, η βρωμιά στους δρόμους που πλημμύριζαν από αρουραίους, έφερε πολλές ασθένειες, όπως η μαύρη πανούκλα, η οποία ξεκλήρισε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς ήταν η ζωή στις μεσαιωνικές πόλεις, μοιράσου μαζί με την Κάρμεν και τον Μάρκο αυτήν την περιπέτεια.
20
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Ο Μάρκο Πόλο, Ιταλός έμπορος του 13ου αιώνα, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς εξερευνητές στην ιστορία. Μόλις δεκαεπτά χρονών, πραγματοποίησε ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι με τον πατέρα και τον θείο του ακολουθώντας τον Δρόμο του Μεταξιού. Ξεκίνησε από τη Βενετία, πέρασε από τη Μέση Ανατολή και έφθασε μέχρι τη μακρινή Κίνα. Εκεί, μπήκε στην υπηρεσία του αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν και, στις διάφορες αποστολές του, ανακάλυψε ζώα και αντικείμενα που κανένας Ευρωπαίος δεν είχε δει ποτέ πριν. Όταν αργότερα, επέστρεψε στην Ιταλία με τη βοήθεια ενός συγγραφέα με το όνομα Ρουστιτσέλο, δημοσίευσε τα γραπτά του σε ένα βιβλίο με τίτλο Βιβλίο των Θαυμάτων, όπου εξηγούσε όλες τις περιπέτειες που είχε ζήσει. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη ζωή του Μάρκο Πόλο και για τον Δρόμο του Μεταξιού, μοιράσου μαζί με την Κάρμεν και τον Μάρκο αυτήν την περιπέτεια.
21
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Το 1328, ο βασιλιάς της Γαλλίας πέθανε χωρίς να αφήσει αρσενικό διάδοχο. Πριν χρόνια, οι Άγγλοι είχαν καταλάβει ορισμένα γαλλικά εδάφη και, ως εκ τούτου, ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας αποφάσισε να διεκδικήσει το δικαίωμά του στον θρόνο. Τότε ξεκίνησε ένας μακροχρόνιος και αιματηρός πόλεμος, στον οποίο οι φοβεροί Άγγλοι τοξότες αντιμετώπισαν το γαλλικό ιππικό. Οι στρατιώτες της Αγγλίας έβγαιναν σχεδόν πάντα νικητές, χρησιμοποιώντας τις έξυπνες στρατηγικές τους. Ωστόσο, η πορεία του πολέμου άλλαξε απροσδόκητα, όταν η Ιωάννα της Λωραίνης, μια γενναία χωριατοπούλα, προσχώρησε στα γαλλικά στρατεύματα. Χάρη στο κουράγιο που ενστάλαξε στους στρατιώτες, αυτοί κατάφεραν να επικρατήσουν σε πολλές μάχες και τελικά νίκησαν τους Άγγλους. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον Εκατονταετή πόλεμο, μοιράσου μαζί με την Κάρμεν και τον Μάρκο αυτή την περιπέτεια.
22
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Μετά τον Μεσαίωνα, ήρθε η Αναγέννηση, μια εποχή κατά την οποία αναπτύχθηκε ένας νέος τρόπος σκέψης σχετικά με τη φύση και τον άνθρωπο. Το κίνημα αυτό εμφανίστηκε στις πόλεις της Ιταλίας, τις οποίες συνήθως κυβερνούσαν οικογενειακές δυναστείες. Μερικές από αυτές, πλούσιες και ισχυρές, υποδέχονταν σπουδαίους καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, αλλά και στοχαστές και επιστήμονες. Χάρη στο γεγονός αυτό, την περίοδο της Αναγέννησης είδαν το φως οι έξυπνες εφευρέσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι, όπως και τα θαυμάσια έργα του Μιχαήλ Άγγελου και πολλών άλλων καλλιτεχνών και διανοούμενων. Επίσης, ένας Γερμανός με το όνομα Ιωάννης Γουτεμβέργιος εισήγαγε για πρώτη φορά την τυπογραφία στην Ευρώπη. Τότε άρχισαν να τυπώνονται βιβλία και ο πολιτισμός έγινε προσιτός σε περισσότερους ανθρώπους. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την Αναγέννηση, συνόδεψε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
23
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ  30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Υπήρχε μια εποχή κατά την οποία οι καλύτεροι ναυτικοί και θαλασσοπόροι στην Ευρώπη προσπάθησαν να ανακαλύψουν νέους δρόμους για να κάνουν εμπόριο με την Ανατολή. Ήταν τότε που οι Πορτογάλοι ναυτικοί για πρώτη φορά εξερεύνησαν τις αφρικανικές ακτές. Στο μεταξύ, ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο οποίος ήταν σίγουρος ότι η Γη είναι στρογγυλή, ξεκίνησε για την Ασία ταξιδεύοντας δυτικά και έφτασε σε μια ήπειρο που οι Ευρωπαίοι δεν γνώριζαν ακόμη: την Αμερική. Λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη αυτή, οι εξερευνητές Φερδινάνδος Μαγγελάνος και Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο ανέλαβαν μια πολύ επικίνδυνη αποστολή: να διασχίσουν τον Ειρηνικό ωκεανό, να φτάσουν στην Ασία και να πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά τον γύρο του κόσμου. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις μεγάλες αυτές εξερευνήσεις, συνόδεψε την Κάρμεν και τον Μάρκο σε αυτή την περιπέτεια.
24
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ  6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Πριν οι Ευρωπαίοι κατακτήσουν την Αμερική, υπήρχαν εκεί πολλοί λαοί και πολιτισμοί. Ένας από τους παλαιότερους ήταν ο πολιτισμός των Μάγια, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή του Γιουκατάν. Οι Μάγια, που ήταν σπουδαίοι αστρονόμοι και αρχιτέκτονες, έχτισαν πανύψηλες πυραμίδες ευθυγραμμισμένες με τον ήλιο που χρησίμευαν σαν ημερολόγια. Βορειότερα, γεννήθηκε ο μεγάλος πολιτισμός των Αζτέκων, ο οποίος εξαπλώθηκε σε όλο το Μεξικό. Ήταν ένας άγριος και πολεμικός λαός που πραγματοποιούσε συνεχώς επιθέσεις ενάντια στους γείτονές του για να τους αιχμαλωτίσει. Και στην οροσειρά των Άνδεων, υπήρχε η εκτεταμένη αυτοκρατορία των Ίνκας, η οποία δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο δρόμων και γεφυρών. Με τον τρόπο αυτό, οι κατακτημένοι λαοί αισθάνονται ότι ήταν και αυτοί μέρος ενός μεγάλου βασιλείου. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για αυτούς τους προκολομβιανούς πολιτισμούς, μοιράσου μαζί με την Κάρμεν και τον Μάρκο αυτήν την περιπέτεια.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η Τζέιν Γκούντoλ υπήρξε μία από αυτούς. Χάρη στην περιέργεια και την υπομονή της, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χιμπατζήδων. Παρατηρώντας τους, ανακάλυψε πως μοιάζουν στους ανθρώπους περισσότερο απ’ όσο πίστευε κανείς. Για αράδειγμα, χρησιμοποιούν εργαλεία για να βρουν τροφή, δημιουργούν κοινωνικές σχέσεις και -το πιο ιδιαίτερο- έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες. Αυτό είναι το συναρπαστικό και αξιόλογο επιστημονικό και ανθρώπινο έργο της Τζέιν Γκούντολ και αυτή είναι η ιστορία της.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο Νιλ Άρμστρονγκ υπήρξε ένας από αυτούς. Το πάθος του για τις πτήσεις, το απίστευτο θάρρος, η δίψα του για την εξερεύνηση του διαστήματος και μια μεγάλη δόση ταπεινοφροσύνης τον ανέδειξαν στον πρώτο αστροναύτη που περπάτησε στο φεγγάρι. Οι πατημασιές του λέγεται ότι παραμένουν άθικτες στο σεληνιακό έδαφος! Ορίστε η ιστορία του.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο Στίβεν Χόκινγκ υπήρξε ένας από αυτούς. Πάντα αισιόδοξος, με διάθεση να γίνεται κάθε μέρα καλύτερος και με απύθμενη περιέργεια για την κατανόηση του σύμπαντος, κατάφερε να αποδείξει τη Θεωρία του Big Bang -την τεράστια έκρηξη που δημιούργησε το Σύμπαν- και να εξηγήσει τι είναι οι μαύρες τρύπες, αυτά τα παράξενα ουράνια σώματα που καταπίνουν ό,τι βρίσκεται τριγύρω τους. Παρά το γεγονός ότι από νεαρή ηλικία ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξαιτίας μιας σοβαρής αρρώστιας, δεν έπαψε ποτέ να ερευνά και δεν έχασε την αίσθηση του χιούμορ. Αυτό είναι το επίτευγμα του Στίβεν Χόκινγκ και αυτή είναι η ιστορία του.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο Πάμπλο Πικάσο υπήρξε ένας από αυτούς. Με πινέλα και καμβάδες δημιούργησε νέα καλλιτεχνικά στυλ και άνοιξε τον δρόμο σε πρωτοποριακά ρεύματα, όπως ο κυβισμός. Έφτιαξε μοναδικά έργα τέχνης. Το περιστέρι της ειρήνης και η Γκουέρνικα μάλιστα, σήμερα αποτελούν σύμβολα ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Ορίστε η ιστορία του.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η Αμέλια Έρχαρτ υπήρξε μία από αυτούς. Αυτό που την έκανε ξεχωριστή ήταν ο αδάμαστος χαρακτήρας της, το θάρρος και η σκληρή προσπάθεια. Χάρη σε αυτά υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό. Με τον ενθουσιασμό της απέδειξε στον κόσμο ότι η αεροπορία δεν είναι αντρική υπόθεση και ότι οι γυναίκες είναι εξίσου σε θέση να πιλοτάρουν αεροπλάνο. Ορίστε η ιστορία της.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ υπήρξε ένας από αυτούς. Δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους να τον ακολουθήσουν και να δράσουν για να πετύχουν τους στόχους τους, χωρίς τη χρήση βίας. Με τον αγώνα του, κατάφερε να βάλει τέλος στον φυλετικό διαχωρισμό που ίσχυε στους δημόσιους χώρους της χώρας του, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και να επιτραπεί στους Αφροαμερικανούς να ψηφίζουν. Για την ειρηνική δράση του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ορίστε η ιστορία του.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η Μαρία Μοντεσόρι υπήρξε μία από αυτούς. Η μεγάλη αγάπη για τα παιδιά, η επιθυμία να έχουν όλοι πρόσβαση στην παιδεία και η άσβεστη φαντασία της, της επέτρεψαν να δημιουργήσει έναν νέο τρόπο διδασκαλίας και να φτιάξει σχολεία όπου τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο και μαθαίνουν με τον τρόπο τους. Με τη μέθοδό της, η Μαρία Μοντεσόρι βελτίωσε το εκπαιδευτικό σύστημα και έκανε την εκμάθηση πιο διασκεδαστική. Ορίστε η ιστορία της.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από αυτούς. Με μια μεγάλη δόση ευαισθησίας, μια τεράστια δύναμη θέλησης και πολλές ώρες στο γραφείο του με χαρτί και… καλαμάρι έγινε ένας σπουδαίος συγγραφέας, γνωστός σε όλο τον κόσμο για τις ιστορίες του που αγγίζουν τις καρδιές των ανθρώπων. Ζώντας την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης, ο Ντίκενς έγραψε για όσα συνέβαιναν στους δρόμους, πώς ζούσαν οι εργάτες και πώς υπέφεραν τα παιδιά που δούλευαν, συγκινώντας πολλούς αναγνώστες και στις δύο μεριές του Ατλαντικού Ωκεανού. Ορίστε η ιστορία του.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο Αντόνι Γκαουντί υπήρξε ένας από αυτούς. Οι δικές του «μαγικές» δυνάμεις ήταν τα μολύβια, ένα σημειωματάριο και μια αστείρευτη φαντασία. Χάρη σε αυτά, έχτισε σπίτια, εκκλησίες και πάρκα που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, προκαλούν τον θαυμασμό όλων. Αυτό είναι το επίτευγμα του Αντόνι Γκαουντί και αυτή είναι η ιστορία του.